090205-citroen-ds-inside

Citroën DS Inside visas i Genève

Här är 2000-talets Citroën DS. På Genèvesalongen i mars visar Citroën konceptbilen DS Inside som ska föra märket in i premiumligan. Ska Genèvesalongen 2009 bli lika väl ihågkommen som Parissalongen 1955?

När Citroën visade sin DS på bilsalongen i Paris 1955 höjdes många ögonbryn. I efterkrigstidens Europa hade förmodligen bara ett flygande tefat kunna konkurrera om uppmärksamheten. Citroëns nya bil var ett under av teknik och design. När Citroën visar 2000-talets DS på bilsalongen i Genève i mars är det inte så troligt att lika många ögonbryn höjs igen. Citroën har släppt de första bilderna på konceptet DS Inside. I jämförelse med gamla DS står sig den nya bilen ganska slätt sett till nyskapande och spännande framtidsvisioner. Det som visas på bilderna ser i stället ut som en tämligen vanlig, om än snygg, småbil.

Konceptet sägs stämma mycket väl överens med den bil som ska sättas i produktion nästa år, då under namnet DS3. Citroën har inte släppt några detaljer om vare sig konceptbilen eller den kommande produktionsbilen, men det mesta tyder på att vi under skalet kommer att hitta plattformen från nästa generation Citroën C3. Vi kan vänta oss en uppsättning diesel- och bensinmotorer från 1,2 till 2,0 liter. Kanske får även vi svenskar en etanolversion. En hybriddriven DS3 lär inte heller vara någon vild gissning längre fram.

Kommande DS3 blir inte ersättare för någon av de nuvarande Citroën-modellerna. Som vi kunde berätta tidigare i veckan ska Citroën återuppliva DS-beteckningen med en hel uppsättning nya bilar som ska vara lite finare och lite mer premium än det övriga modellutbudet. På så sätt hoppas Citroën kunna konkurrera både i premiumsegmentet och i det ”vanliga”. DS3 blir minst av de kommande DS-bilarna. Ovanför sig får den mellanklassaren DS4 och den ännu större DS5, som troligtvis ersätter nuvarande C6.

I år firar Citroën sitt 90-årsjubileum. Det gör de bland annat genom att ge loggan en lätt översyn. Det är dock inga större förändringar. ”Le double chevron”, de dubbla vinklarna, som ända sedan starten prytt alla Citroën-bilarna, har fått en rundare form och namnet ”Citroën” skrivs numera i ett nytt typsnitt.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!