100221-citroen-ds3 racing

Citroën DS3 anpassad för Racing

Mini JCW får konkurrens om alla gasglada småbilsköpare. Citroën DS3 Racing är, precis som namnet antyder, uppumpad för hård körning. Med 200 hästar och 275 Nm är den beredd att ta sig an Mini JCW i konbanan.

 Den heta Cittran läckte ut på nätet redan härom veckan men nu tar Citroën över initiativet och bjuder oss på bilder och information. Bilen kallas Citroën DS3 Racing och är en direkt utmanare till Mini John Cooper Works, inte helt oväntat med tanke på att vanliga DS3 är skapad som ett välriktat slag mot BMW:s framgångsrika Mini-satsning. Framtida jämförelser får utreda om DS3 Racing kan hänga med den hästkraftsstinna hundkojan.

På pappret ser det i alla fall lovande ut. 1,6-litersbensinaren som normalt ger 156 hästkrafter och 240 Nm är uppskrämd till 200 hästar jämnt och 275 Nm. Citroëns Racing-avdelning har framförallt skruvat på turbon och ECU:n, samtidigt som en ny ljuddämpare har tillkommit. För att framtida ägare med tunga högerfötter inte ska placera den framhjulsdrivna bilen i närmsta vägräcke har ingenjörerna även skruvat en hel del under bilen. Bortsett från att styrningen är skarpare än tidigare har fjädringen bytts mot en hårdare dito som sänker bilen med 15 millimeter. Dessutom har spårvidden fram och bak ökat med 30 millimeter. Framtill sitter bromsar med fyrkolvsok, baktill finns ventilerade skivor. ESP-systemet har uppdaterats för bättre samspel med den sportigare sättningen. Antisladdsystemet kan naturligtvis stängas av om man så vill.

Det aningen halloweenliknande färgtemat kommer inte att finnas på de 1 000 exemplar som ska byggas med början efter sommaren i år. De orange och grå färgerna är ett specialtema som kommer att finnas på showbilen i Genève, det återstår att se vilka färgkombinationer som blir möjliga. Men det är ju inte bara färgerna som skiljer DS3 Racing från en vanlig DS3. Det går inte att missa den rejäla frontspoilern, de breddade hjulhusen och de orangekromade 18-tumsfälgarna. Invändigt hittas en mängd kolfiberdetaljer, sportstolar och inte minst en starkt lysande orange instrumentbräda.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!