100706-citroen-ds3-r3

Citroën DS3 R3 redo för rally

Att lilla DS3 är Citroëns påläggskalv inom rally har vi förstått sedan länge. Senare i år kan DS3 beställas i racefärdigt utförande enligt FIA:s grupp R3T-reglemente. 210 hästkrafter, 350 newtonmeter och takscoop ingår.

Citroën DS3 är Sebastien Loebs framtida tjänstefordon och kommer att snurra runt i WRC-cirkusen under de närmaste åren. Men även vi vanliga dödliga kan ratta en rallyanpassad DS3. Citroën presenterar nu DS3 R3 – inte lika het som den kommande WRC-bilen men den lär ändå hänga med bra på grusvägarna och är byggd enligt FIA:s grupp R3T-reglemente. Citroën DS3 R3 kan beställas nyckelfärdig eller som ett gör-det-själv-kit.

Oavsett om Citroën Racing eller du själv sätter ihop bilen kommer kraften från samma motor som sitter i den vanliga produktionsbilen. 1,6-litersmotorn trimmas dock till att ge 200 hästkrafter, vilket kan tyckas lite med tanke på att DS3 Racing ger 200 hästar. Men det är inte här den stora nyheten är. Den största förändringen har i stället skett med vridmomentet som nu är maximala 350 newtonmeter – imponerande för en så liten motor. Citroëns racingavdelning har behållit insugs- och avgassystem, turbo och spridare från den vanliga motorn men bytt luftfilter, kamaxel, kolvar, vevstakar och svänghjul mot racingdelar. Växlingarna görs med en halvautomatisk sexstegad låda med paddlar på ratten.

Rent konstruktionsmässigt skiljer sig Citroën DS3 R3 inte nämnvärt mot den vanliga produktionsmodellen. Inne i kupén monteras en säkerhetsbur och den automatiska brandsläckaren har monterats bakom stolarna tillsammans med batteriet. En stålplatta under bilen skyddar motorn och vitala delar mot stenar och annat farligt. Framtill monteras nya, lättare och starkare triangellänkar tillsammans med inställbara stötdämpare och baktill finns en förstärkt tvärbalk och nya krängningshämmare.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!