Citroën Jumper i retroskrud

Hantverkarbilen Jumper piffas upp med ett kitt och förvandlas till trendriktig retrobil som hyllar Citroën skåpbil HY.

Mycket surr blev det kring Volkswagens nytolkning av klassiska Typ 2, Folkabussen kallad, under senaste Detroitsalongen. Det här med retrodesign verkar hålla i sig men hör du till dem som föredrar franska bussar och skåpbilar så ska du sätta dig till rätta och spana in detta: ett kitt som förvandlar hantverkarbilen Citroën Jumper till en modern version av den klassiska modellen HY, eller H Van som den också kallas.

Tänk hur Kittet har plockats fram av formgivarna David Obendorfer och Fabrizio Caselani för att hylla att modellen HY år fyller 70 år. Det ska bara att tillverkas i 70 exemplar och kommer skruvas ihop av italienska FC automobili.

Type H 70th Anniversary Van, som bilen presenteras som, ska komma i en rad färger och inte bara som skåpbil utan även som minibuss, foodtruck och campingbil liksom med fyrhjulsdrift – se bara i klippet nedan.

Snyggare eller ej, det kan diskuteras men den nya upplagan av bilen är både starkare (160 mot 56 hk), snabbare (165 mot 105 km/h) och rymligare 8 eller 17 mot 7,3 kubikmeter) än originalet.

David Obendorfer har sysslat med retrodesign tidigare men detta är hans första verk som kommer i produktion. Han understryker att retrodesign inte är ett steg tillbaka eller handlar om att kopiera tidigare former. Hans mål är att hitta beröringspunkter mellan nytt och gammalt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!