100303-citroen-survolt

Citroën Survolt förevisar framtida sporthybrid

En av de mest vågade konceptbilarna i Genève är också en av de allra minsta. Citroën Survolt är inget annat än en hybrid i miniförpackning och kanske säger den något om Citroëns framtid.

Den som tycker att det är något som känns bekant med Citroëns nya konceptbil Survolt har inte alls fel. Citroën säger själva att Survolt är en vidareutveckling av konceptbilen som visades i Frankfurt i höstas och nog går det även att finna lite DNA från GTbyCitroën?

Citroën Survolt är en ren designstudie, drivlinan är med andra ord inte mer specificerad än att det är en helt elektrisk lösning. Citroën har lagt allt krut på designen som de själva beskriver som en blandning mellan det eleganta och det sportiga. Det är en liten bil. Längden är 385 centimeter, bredden är 187 centimeter och höjden är inte mer än 120 centimeter. Även om Survolt ser ganska elak ut säger Citroën konceptbilen är en motpol till bilvärlden som blir allt surare och argare (eventuellt en passning till Audi och deras ilskna fronter).

Citroën tänker sig att en framtida bil med Survolts drivlina och proportioner glida fram över vägen och äta upp milen. Den beskrivs kanske bäst som en granturismo i miniformat. Inne i kupé fortsätter temat med en blandning av sportighet och lyx. Citroën nämner ingenting om eventuell serieproduktion av Survolt men designchefen Bertrand Dantec har avslöjat för Autocar att det finns vissa planer på att tillverka ett begränsat antal bilar som ska köras i tävlingssammanhang.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet