060906_citroen

Citroën visar dräparkoncept...

Citroën presenterade under tisdagkvällen sina största nyheter inför den kommande Parissalongen. Teknikens Värld var där.

Om tre veckor öppnar Parissalongen och de franska bilmärkena kan inte dölja sin iver. På en jättelik presskonferens i Paris förhandsvisade Citroën märkets dragplåster under salongen. 

Konceptbilen C-Métisse är en fyrdörrars och fyrsitsig GT-vagn med hybridteknik – och sportvagnsprestanda. Två elmotorer på bakhjulen på 20 hk och 400 Nm vardera kompletterar en V6 HDi-diesel på 208 hk. 

Bilen väger inte mer än 1 400 kg inklusive batterier, mycket tack vare att karossen och vissa chassikomponenter är gjorda av kolfiber. Från stillastående till 100 km/h tar det 6,2 sekunder. 

C-Métisse är lika mycket ett aerodynamiskt som designmässigt experiment. Med dimensionerna 4,74 meter lång, 2 meter bred och 1,24 meter hög ger det superbilsproportioner – och superbilslook. Designen är inte helt olik Saab Aero X, vilket inte heller hade undgått Citroëns chef för konceptdesign: 

– När Saab presenterade sitt koncept tänkte vi…ah, jäklar, likadant tak som på C-Métisse. Men därutöver skiljer formerna rejält. Formerna är spektakulära liksom en del funktioner. De främre dörrarna öppnar på måsvingevis, medan de bakre dörrarna fälls upp i en märklig rotationsrörelse. Definitivt inget för serieproduktion. Bland de knäppaste interiöra detaljerna kan nämnas nackstödet som är upphängt i taket – som tillsammans med elektriskt justering av ratt och pedalställ sägs ge optimal körställning utan att inkräkta på utrymmet för baksätespassagerarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!