100518-classic-events

Classic Events lilla guldgruva

I vår jakt efter gamla bilder till reportaget om Ferrari 206 S Dino i senaste numret av Teknikens Värld hamnade vi, efter en rad irrfärder på nätet, tillslut på classicevents.se – en sida med helt underbara gamla racingbilder från en riktig guldålder inom svensk motorsport.

Här finns bilder på när Frank Williams körde sin Brabham utan noskon på Knutstorp 1967, på Jo Bonniers Teknikens Värld-sponsrade Lola T70 mk3 vid invigningstävlingen på Anderstorp 1968 och härliga porträtt på bland andra Ronnie Peterson. Sedan ska vi inte glömma bilderna på en viss Ferrari 206 S Dino som står nerkörd i bäcken på Knutstorp. Gamla klassiska racingbilder, tagna av Åke Wremp och Ulf Lance Karlsson, som kommit upp till ytan och fått nytt liv genom hemsidan classicevents.se och Bengt Arvelids initiativ. Under senare delen av 1960-talet arbetade Åke Wremp bland annat för Illustrerad Motorsport och när han slutade tog Ulf Lance Karlsson över och det är deras arkiv som nu hamnat i Bengt Arvelids omsorg. Vilket är ett lyckokast.

– Det här är inget kommersiellt utan det ligger ett genuint intresse i botten, berättar Bengt.

– Jag har alltid varit intresserad av motorsport, det började redan under senare delen av 1950-talet när Kristianstads GP kördes här hemma och jag tvingade ut min mor för att titta på bilarna.

Från att ha varit en åskådare tog Bengt steget till aktiv med karting och klev 1971 upp till Formel Ford. Fram till 1977 var han aktiv både nationellt och internationellt och det var genom sin racingverksamhet han redan då kom i kontakt med fotograferna i fråga.

– Målet är att kunna erbjuda ett fint motorsportarkiv för både entusiaster och media som vill ha tag i unika bilder.

Samlingen innehåller tusentals bilder, men än så länge finns bara ett axplock på hemsidan.

– Jag tar det lite då och då. Det är kul att plocka med det här när man blir lite äldre, avslutar Bengt.

Vi rekommenderar starkt ett besök på classicevents.se och Arvelid Arkiv, om inte annat bara för att njuta en stund.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!