CO2 besked från EU i dag

I dag väntas EU-kommissionen lämna besked om att sänka den tillåtna mängden koldioxid till 130 gram per kilometer i genomsnitt. Bilindustrins ledare är inte överdrivet glada över det väntade beskedet.

Under tio år har Europas biltillverkare fått chansen att frivilligt sänka koldioxidutsläppen men det har gått för sakta tycker EU-kommissionen. Därför kommer det nu lagstadgas för att få ner utsläppen, förslaget som väntas i dag är 130 g/km senast 2012.

Bilindustrin, och då framförallt den tyska, är inte helt nöjda med det väntade beslutet och de har sin förbundskansler Angela Merkel med sig. 

De senaste veckorna har en intern strid utkämpats inom kommissionen mellan den miljövänliga kommissionären Stavros Dimas, den industriansvarige Günther Verheugen och Angela Merkel med de tyska biljättarna i ryggen. Kommissionens ordförande José Manuel Barroso, som anklagats för att inte bry sig om miljön, har också stått på bilindustrins sida men har ändå varit mycket passiv och valt att inte bara köra över Dimas.

Det kommer dock att dröja länge innan allt är klart, dagens förslag är endast början på en mycket lång förhandling.

Bilindustrin har också anklagat EU-kommissionen för att titta på fel område. I stället för att jaga bilar borde de vända sig mot fastighetsindustrin som har betydligt större utsläpp och där mindre ingrepp kan göras för att få till stora sänkningar i koldioxidutsläppen. 

Den svenska bilindustrin har valt att inte uttala sig förrän de sett hela förslaget.

- Än så länge är det för många rykten och inga klara besked, säger Ulf Perbo, vice vd på Bil Sweden till SvD.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!