060316_audi

Comeback för Sport-quattro

Audi återuppväcker nu epitetet Sport-quattro med lanseringen av A4 Sport-quattro som får ett sänkt sportchassi och turboladdad 2,0-litersmotor. En vardagsracer med 220 hästar i både sedan- och Avantutförande.

I slutet av förra året (nr 24/05) provkörde Peo Kjellström Mattias Ekström-hyllingen Audi A4 DTM Edition. Med 20 hästar mer än en vanlig A4 och med ett sportigare utseende kostade racingvarianten 358 400 kronor – och då var den framhjulsdriven.

När Audi väcker nu begreppet Sport-quattro till liv i en A4:a och den får samma motor och sportchassi som DTM-versionen. Det enda som skiljer dem åt är egentligen utseendet. Borta är den fejkade diffusorn, specialtrösklarna och Recarostolarna. Men framför allt är också 80 000 kronor borta, så mycket billigare är nämligen A4 Sport-quattro jämfört med DTM edition med fyrhjulsdrift (375 100 kronor).

Drivkällan är alltså en direktinsprutad turboladdad FSI-motor på 2,0 liter och 220 hästar. Sport-quattron ska enligt Audi klara av 0–100 km/h på 6,9 sekunder och toppfarten uppgår till 243 km/h. Precis som hos DTM-versionen är det maximala vridmomentet 300 Nm vid 2 200 r/min och pratar vi bränsleförbrukning så är siffran 0,9 liter per mil. Förändringarna jämfört med vanliga 2,0T-modellen är smidda kolvar, anpassad turbo, utbyggt kylsystem, förstärkt koppling och annan utväxling i växellådan.

Som standardutrustning ingår dessutom sportchassi som är sänkt med 20 millimeter, 17-tums aluminiumfälgar, sportstolar, treekrad läderratt och S-line-emblem lite varstans i och på bilen. Lägg till större luftintag i frontspoilern, lackad diffusor och bakspoiler (sedan) eller takspoiler (avant). Det går som sagt även att få Sport-quattron i kombiversion.

Prismässigt kostar Audi A4 Sport-quattro från 295 000 kronor, och har ni vägarna förbi Stockholm i början av april finns bilen att skådas på bilmässan i Älvsjö.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!