071122-varning-miljödäck

Continental varnar för miljödäck

EU:s förslag att miljömärka alla däck kan leda till fler olyckor, varnar Continentals utvecklingschef professor Burkhard Wies. Enligt honom kan det miljövänliga gummit öka bromsträckan avsevärt.

EU:s förslag att miljömärka däck är tänkt att underlätta för kunder att välja det miljövänligaste alternativet. I bedömningen ingår bland annat faktorer som rullmotstånd, buller och gummits inverkan på miljön. 

Continentals utvecklingschef är dock kritisk till förslaget. Professor Wies menar att kunderna skulle uppmuntras att köpa de däck med minst rullmotstånd. Dessa lider av betydligt sämre grepp, speciellt på vått underlag, vilket skulle innebära en ansenlig ökning av trafikolyckor i Europa. 

Enligt mätningar som brittiska Auto Express genomfört ökar bromsträckan från 100 km/h med de mest miljövänliga däcken med så mycket som åtta meter.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!