090226-coolaste-filmbilarna

Coolaste filmbilarna framröstade

Medlemmarna på Lovefilm fick för ett tag sedan tillfälle att rösta på den bil på vita duken som de tycker är coolast. Storslam blev det för en klassisk Bondbil med huvudrollsinnehavaren i Bullitt på andra plats.

Nätbaserade filmuthyraren Lovefilm genomförde en omröstning på sin sajt. Frågan, som berör bilfantasterna minst lika mycket som filmfantasterna, löd helt enkelt: Vilken filmbil tycker du är coolast någonsin?

1 300 medlemmar röstade och resultatet blev inte helt överraskande, bortsett kanske från lilla Herbie som placerade sig på övre halvan.

Vann gjorde den antagligen mest klassiska bilen på filmduken någonsin – Aston Martin DB5, James Bonds bil i Goldfinger, men som även var med i olika portioner i Thunderball (Åskbollen), GoldenEye, Tomorrow Never Dies och Casino Royale.

En annan favorit knep andraplatsen, dock distanserad av Bondbilen – Steve McQueens fräna Ford Mustang i filmen Bullitt.

Min egen favorit i resultatlistan är sjundeplatsinnehavaren. Dels filmen, The Cannonball Run (Mitt i plåten på svenska, märkligt), dels bilen… en Lambo Countach.

Jag saknar dessutom en bil i listan som var med i en annan Burt Reynolds-film – Pontiac Trans Am i Nu blåser vi snuten (Smokey and the Bandit).

I min lista hade jag även placerat Kris Kristoffersons lastbil (Mack RS712LST, tack Lasse) från filmen Convoy (Konvoj) där Ernest Borgnine spelar sheriff Lyle Wallace och jagar Kristofferson. Kanonrulle enligt min mening och antagligen diskvalificerad för denna lista i egenskap av tungt fordon.

De tio coolaste filmbilarna någonsin, enligt Lovefilms medlemmar:

1. Aston Martin DB5

    Bond - Goldfinger (1964) 28 procent

2. Ford Mustang

    Bullitt (1968) 15 procent

3. Mini Cooper

    The Italian Job (1969) 12 procent

4. Pontiac Firebird Trans Am

    Knight Rider (1982) 10 procent

5. VW Beetle

    Gasen i botten Herbie (1969) 8 procent

6. Dodge Charger

    The Dukes of Hazzard (1979) 7 procent

7. Lamborghini Countach

    Mitt i plåten! (1981) 6 procent

8. Ford Gran Torino

    Starsky & Hutch (1975) 5 procent

9. Lotus Esprit S1

    Bond - Älskade Spion (1977) 4 procent

10. Plymouth Fury

    Christine (1983) 3 procent

Hur ser din lista ut? Skriv gärna ned den som en kommentar nedan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!