080123-mindre-corvette

Corvette blir mindre och svagare

De nya strängare förbrukningsreglerna i USA kan innebära att Corvette tvingas till en bantningskur. Chevrolet vill i framtiden göra Corvette lättare och använda en mindre V8-motor.

De nya CAFE-reglerna (Corporate Average Fuel Economy) i USA tvingar biltillverkarna att tillverka mer bränsleeffektiva bilar. De nya reglerna har bevisligen fått effekt. Häromveckan tillkännagav GM att de lägger ned satsningen på att ta fram en ny generation av de gamla Nothstar V8-motorerna. Även Chrysler är tveksamma inför framtiden. Chrysler-chefen Jim Press säger i en intervju med Automotive News att företagets Hemi-motorer inte har någon framtid.

2012 kan det bli dags även för Corvette att känna av den ökande miljöhänsynen. Chefen för Corvettes produktlinje, Tom Wallace säger till Automotive News att det i framtiden inte finns några planer på en 700 hästars-Corvette. Han säger att nästa generation, som förväntas komma 2012, mycket väl kan bli en lättare och mindre effektstinn bil. Tom Wallace vill dock mena att mindre kraft inte behöver innebära att den blir långsammare.

Tom Wallace kan tänka sig att nästa generations Corvette kan få en V8-motor på 4,7 liter istället för dagens 6,2. Antalet hästkrafter kan minska med cirka 150. Men det finns ingen orsak till oro. Nästa Corvette ska bli minst lika underhållande som den nuvarande genom att vikt/effekt-förhållandet förbättras. Tom Wallace tror att vikten kommer att minska med cirka 150 kilo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!