090612-corvette-15000000

Corvette fyller 1 500 000

Den amerikanska muskelbilen har hängt med i snart 60 år och är fortfarande en ikon för den amerikanska bilindustrin. Nyligen lämnade bil nummer 1 500 000 bandet och samtidigt introduceras nya Corvette Grand Sport.

 Det såg mörkt ut ett tag. När General Motors kris var som allra värst ryktades det att den klassiska Corvetten var nedläggningshotad. Men än finns Corvette kvar och inget säger längre att den inte kommer att finnas med i det nya GM som ska resa sig ur askan. Den uramerikanska muskelbilen har funnits i snart 60 år, första generationen C1 introducerades 1953, och Chevrolet meddelar nu att Corvette nummer 1 500 000 nyligen rullade av fabriksbandet i Bowling Green i USA. Den historiska bilen är en vit Corvette Cabriolet 3LT med röd klädsel och svart tygtak, det vill säga en i allra högsta grad klassisk Corvette-utstyrsel.

Nyligen visades även en ny version av den senaste generationen Corvette (C6). Den gamla beteckningen Grand Sport som senast kunde ses på C4 återupplivas nu i form av aningen förfinad Corvette. Den stora LS3 V8-motorn på 430 hästkrafter är oförändrad men en mängd andra detaljer ska göra Grand Sport något vassare än vanliga Corvetter. Bland annat har Grand Sport plats för bredare däck, större bromsar och hårdare fjädring, om än inte lika hård som Z06. De exteriöra nyheterna består av en lätt förändrad främre spoiler med front splitter och en bakre spoiler. Den tydligaste nyheten finns dock bakom de främre hjulhusen i form av gälar som faktiskt fyller ett praktiskt syfte genom att släppa ut varmluft från bromsarna. Till skillnad från ”mellanvärstingen” Z06 kan Grand Sport-modellerna fås antingen med manuell eller automatisk växellåda som kan växlas med paddlar på ratten. Den riktige entusiasten väljer förmodligen den manuella lådan eftersom denna kombineras med torrsumpssmörjning, annan kylare och batteriet monterat baktill i bilen för bästa viktfördelning.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!