Corvette har blivit 60 år gammal

Inte bara Volvo, utan även Chevrolet firar ett stort jubileum i år. Den amerikanska muskelbilsklenoden Corvette har gått och blivit 60 år gammal och är faktiskt världens äldsta bilmodell.

Det är inte bara den svenska nationalskatten Volvo Duett som firar sitt 60-årsjubileum i år, även Chevrolet Corvette har nått det aktningsvärda 60-årsstrecket och till skillnad från Duett så kan Corvette faktiskt kalla sig världens äldsta bilmodell, närmare bestämt den bilmodell som har tillverkats med samma namn under längst tid. Chevrolet vill även framhålla Suburban som såg världens ljus redan 1933 men som till skillnad från Corvette inte har varit vad man kan kalla en personbil under alla år.

 Corvette debuterade som konceptbil på den turnerande bilmässan Motorama den 17 juni 1953 i New York och att uppståndelsen och uppskattningen blev stor kan vi förstå då GM-ledningen inte väntade med att trycka på knappen – redan 30 juni samma år startade tillverkningen av de första Corvette-bilarna. Alla bilar som byggdes 1953 var vita med röd inredning och kostade 3 498 dollar.

 Corvette drevs under de två första åren av en sexcylindrig motor och när en V8 lanserades som tillval 1955 såldes 90 procent av alla Corvetter med den nya motorn och sedan 1956 har Corvette uteslutande funnits med V8-motor. Under de första tio åren fanns Corvette bara som cabriolet men när andra generationen lanserades 1963 var det Sting Ray-modellen med fast tak och delad bakruta som var först ut. Försäljningen dubblades omedelbart.

 Corvette är i dag inne på sin sjunde generation och hittills har nästan 1,6 miljoner bilar byggts.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!