100322-corvette-c8-2016

Corvettes framtid – mittmonterad V6?

Den traditionella Corvetten som vi känner den är snart ett minne blott. Insiderkällor avslöjar att GM planerar att förändra Corvette radikalt. Corvette C8 ska bli en lätt och liten sportbil med mittmonterad V6-motor.

 En av den amerikanska bilismens allra främsta ikoner kan vara på väg att förändras radikalt. Autoweek har talat med källor inom General Motors som avslöjar att det finns stora planer för nästnästa generation Corvette – C8. Ambitionen är att göra Corvette till en modern supersportbil som kan konkurrera med de främsta européerna.

Den Corvette vi i dag känner som en traditionell sportbil med V8-motor i fronten är snart historia. En högt uppsatt källa inom GM säger till Autoweek att Corvette C7 blir den sista traditionella Corvetten. C7 blir inte en helt ny generation Corvette utan snarare ett stort ansiktslyft av nuvarande C6. De stora planer GM har för Corvette C8 var ursprungligen planerade för C7 som ska lanseras 2012, men GM:s ekonomiska kollaps i fjol fördröjde arbetet. Inför designarbetet med C7 har GM bett alla sina tio designcenter runt om i världen att bidra med sina åsikter. Syftet är att Corvette ska bli en internationell bil, inte bara amerikansk.

Enligt Autoweek ska Corvette C8 lanseras 2016. Både som Coupé och Cabriolet, precis som vanligt. Men där upphör sannolikt alla likheter. De anonyma GM-källorna talar om en lättviktskonstruktion i mindre storlek än dagens och med ökat fokus på bränsleeffektivitet. Corvette-entusiaster må finna det chockande men GM planerar faktiskt att stoppa ned en V6-motor i mitten av bilen. Tillräcklig ska dock erbjudas tack vare dubbla turboladdare.

På bilderna ses Corvette Stingray Concept.

Test & provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet