110609-cykel böter bluff

Cykelfortkörningen var en bluff

I går rapporterade vi och större delen av svensk media om hur den 17-årige cyklisten i Tranås fastnat i en fortkörningskontroll och därmed fått 1 500 kronor i böter. Nu visar det sig att hela historien är en ren bluff.

Klart hetaste artikeln på teknikensvarld.se i går var Cyklade för fort – fick böter där diskussionerna hos er besökare tog fart direkt.

Artikeln handlade om en 17-årig pojke som cyklat i 58 km/h i småländska Tranås samtidigt som han passerade en av polisen utsatt hastighetskontroll. Polisen såg inte mellan fingrarna på brottet utan stoppade gärningsmannen som fick en fortkörningsbot på 1 500 kronor.

I dag kommer del två av den uppmärksammade historien, en del som är minst lika uppseendeväckande som gårdagens. Historien med pojken som åkte fast för fortkörning på cykel är nämligen ingenting annat än en bluff. Händelsen har aldrig inträffat.

Det var Tranås Tidning som var först ut med nyheten som därefter togs upp av självaste TT som fick de största blaskorna i vårt land att skriva om saken. Till och med Transportstyrelsen kontaktades i ärendet och gjorde uttalanden. Även teknikensvarld.se hängde med i bluffen.

– Vi har inte utfärdat några sådana böter, vi har inte ens haft någon hastighetskontroll på Storgatan i Tranås i år, säger Åke Linnér, närpolischef vid polisen i Jönköpings län, till Helsingborgs Dagblad.

En viktigt detalj som hade kunnat avslöja bluffen redan i går är bötesbeloppet. Den påstådda cykelfortkörningen med hastighetsöverträdelse på åtta kilometer i timmen skulle i själva verket ha gett 2 000 kronor i böter, inte 1 500 kronor som historien berättade. Fortkörningen skulle ha ägt rum på Storgatan i Tranås och där råder hastighetsbegränsning på 50 km/h.

På Tranås Tidning skäms man nog för vad man drog igång i går.

– Hade vi vetat i går vad vi vet i dag så skulle vi nog inte ha publicerat, säger tidningens samordnade till Helsingborgs Dagblad.

Vad gäller själva historien med fortkörningsböter på cykel så skulle det faktiskt kunna inträffa rent teoretiskt. Men polisen är ändå tveksamma till att bötfälla en cyklist på det här viset.

– Enligt lagen kan man bli rapporterad men eftersom det i regel inte finns någon hastighetsmätare på cyklar, så är det tveksamt att man skulle bli bötfälld, säger närpolischef Åke Linnér.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!