091118-dacia-duster

Dacia Duster – rumänerna tuffar till sig

Dacia är på väg att lansera sin sjätte modell och den ser ut att bli den tuffaste rumänen hittills. Budgetcrossovern Duster kommer nästa år men redan nu får vi se den i helfigur – som isracer!

 Redan i våras avslöjades att Renault-ägda Dacia hade planer på att sätta sin uppmärksammade konceptbil Duster i produktion. Nu bekräftas det av Dacia själva när de visar de första bilderna på en ny liten crossover som lanseras nästa år. Bilen ska heta Duster, vara fyrhjulsdriven och precis som resten av Dacia-modellerna – billig. Den första glimten vi får av nya Duster är i form av en hårt modifierad bil som ska köras i den franska isracingserien Trophée Andros av ingen mindre än Alain Prost.

Även om racingversionen är kraftigt ombyggd för att ta sig fram på isiga vägar avslöjar den en hel del om kommande Duster. Proportionerna, profilen och fram- och baklamporna är med allra största säkerhet identiska med de som kommer att finnas på produktionsbilen. Men där upphör likheterna. Dacia har fått hjälp av Renault Sport Technologies för att modifiera Duster. Resultatet är en 950 kilo lätt mittmotoriserad bil. Motorn är en V6 på 3,0 liter som levererar 350 hästkrafter vid 7 500 r/min och 360 Nm vid 5 500 r/min och är kopplad till en sexstegad sekventiell låda. Bilen är självklart fyrhjulsdriven och dessutom fyrhjulsstyrd.

Produktionsbilen kommer förmodligen inte att få någon V6-motor på 350 hästar, tyvärr. Ett av motoralternativen blir, enligt tidigare uppgifter, samma 1,5-liters dCI-motor som i satt i konceptbilen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!