081222-däcksprej-förbud

Däcksprej livsfarlig – krav på försäljningsstopp

Däcksprej, eller reservdäck på burk som man vanligtvis kallar det och som används vid punktering, kan vara förenat med livsfara. Två dödsolyckor har redan inträffat på grund av explosioner.

Många bilägare har en burk däcklagningssats liggandes i bagageutrymmet. Bra att ha till hands om punkteringen skulle vara framme. Det finns till och med de bilar som saknar reservhjul till förmån förra denna däcksprej.

Men det finns en livsfarlig sida av denna produkt som gemene man i stort sett inte har en aning om. När däcksprejen sprutas in i däcket tätas eventuella hål med en gummimassa, men däcket fylls även med drivgas och det är den som är förenad med livsfara. Två dödsolyckor har inträffat bara det senaste året, rapporterar SVT Rapport.

Det är när däcken med däcksprejen i har upphettats vid svetsarbeten som däcken har exploderat och två personer mist livet. Men det finns även andra faror utöver svetsarbeten.

– Samma effekt kan du få om du drabbas av en kraftig fordonsbrand och däcken börjar brinna. Då kan bilen explodera, säger Anders Karpesjö på Däckspecialisternas Riksförbund till SVT Rapport.

I många källarförråd och garage ligger det just nu övervintrande sommardäck. Vid en eventuell brand i utrymmet där däcken förvaras kan arbetet för räddningstjänstens personal försvåras eller rentav vara livsfarligt.

Däckbranschen kräver nu försäljningsstopp av däcksprej (eller punkteringssprej, många olika namn) för att undvika fler olyckor. Flera bensinmackar har slutat att saluföra sprejen på grund av risken, men än finns det många inköpsställen kvar.

– Kunderna vet ofta inte om de själva eller tidigare ägare använt punkasprej, så det är viktigt att tänka över och fråga kunderna, säger däckmontören Anneli Dyrstedt till SVT Rapport.

En liten anekdot, om man nu kan kalla den för det.

En vän till min eminente kollega Erik Wedberg lät sin bil stå på parkeringen en varm sommardag. Inget konstigt med det, förutom att det var varmt. Men i bagageutrymmet hade en burk reservdäck på burk liggandes. När snubben kom tillbaka till bilen och öppnade där bak blev han paff. Det såg ut som någon hade kört en mixer med sockerkakssmet i utan locket på i bagageutrymmet. Burken hade exploderat och snubben hade antagligen några timmars rengöring framför sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!