Daewoos grundare fälld för bedrägeri

Daewoogruppens grundare, Kim Woo Choong, fäldes under onsdagen för bedrägeri och försängring och dömdes till tio års fängelse. Han blir även återbetalningsskyldig för näramre 173 miljarder kronor.

Kim Woo Choong, 69, grundare av Daewoogruppen, fäldes under onsdagen för bedrägeri och förskingring i vad som kallats för den värsta skandalen någonsin i Sydkorea.

Domstolen dömde Woo Choong, som fram tills idag var en av Sydkoreas rikaste män, till tio års fängelse och böter på 80 000 kronor. Det som antagligen svider mest är att han blir återbetalningsskyldig och ska enligt domslutet betala närmare 173 miljarder kronor. Med andra ord handlar det om ganska om fattande förskingring.

Domstolen säger att domen även ska fungera som ett varnande exempel till andra bedragare i Sydkorea där ekonomiska brott börjat bli något av ett problem.

Det är för många en chockerande dom eftersom Woo Choong för många var lite av en hjälte. Han började med en liten affär när Sydkoreas ekonomi var som värst och byggde upp det till landets näst största konglomerat, efter mobiljätten Samsung. 

Daewoo är ett av de företag som verkligen hjälpt landet ur sin kris.

Samtidigt som domen föll är Hyundaigruppens ordförande misstänkt, tillsammans med sin son, för en enorm muthärva som sträcker sig ända till regeringsnivå.

Historien om Sydkoreas biltillverkare är långt i från över.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!