110105-dagger gt

Dagger GT – 2 500 hk och 505 km/h

Smaka på siffrorna i rubriken. Låter som en utopi, men om man får tro TranStar Racing som ligger bakom nya supersportbilen Dagger GT så ska det vara full möjligt. Tolv bilar ska byggas i år, 24 nästa år.

Dagger GT är ingen nyhet i sig, bilen har redan nödtorftigt presenterats av teamet som ligger bakom denna nya amerikanska supersportbil. Men nu får vi lite mer kött på benen, året då bilen är tänkt att gå i produktion.

Teamet bakom Dagger GT kallar sig TranStar Racing som består av entusiaster, racerförare och utvecklare med erfarenheter från NASA. Deras mål med Dagger GT har hela tiden varit att bygga världens snabbaste gatlegala bil. Men än har de inte nått sitt mål eftersom Dagger GT mer eller mindre endast finns på pappret. Men en första prototyp ska snart stå färdig och deras plan innebär att de ska tillverka och leverera tolv bilar under 2011 och 24 bilar under 2012. Allt som allt handlar det alltså om 36 bilar som – om de blir av – kommer att sätta en helt ny standard för vad benämningen supersportbil innebär. Dessutom måste vi reservera oss för att alla siffror som TranStar Racing räknar upp. Än så länge är allt kalkylerat på skrivbordet.

TransStar Racing kallar Dagger GT för ”2 000 hk/300 mph-bilen”. I själva verket är siffrorna ännu hårigare. Den mittmonterade V8-motorn med dubbelturbo har en cylindervolym på hela 9,4 liter och ger ifrån sig 2 000 hästkrafter med racingbränsle i tanken. Men det är inte maxeffekten. Dagger GT ska kunna fås med otroliga 2 500 hästkrafter som tillval. Kör man i stället med vanligt bränsle som vi vanliga dödliga tankar i våra bilar uppnås effektsiffran 1 300 hästkrafter – en mäktig siffra det med. Du kanske är nyfiken på vad en motor av den här karaktären har för vridmoment? Med racingbränsle ligger vridmomentet på lastbilslika 2 711 newtonmeter, men det går att få upp till 3 118 newtonmeter som tillval. Kör man på vanligt bränsle från pumparna på macken uppgår vridmomentet till 1 810 newtonmeter.

Kraften från monstermaskinen når bakhjulen via en sexväxlad låda med torrsumpssmörjning.

Denna nya amerikanska supersportbil på 4,88 meter väger endast 1 134 kilo tack vare chassi och kaross i aluminium och kolfiber. Viktfördelningen är 60 procent bak och 40 procent fram.

Allt detta ska ge bilen prestandasiffror som sätter nya rekord för supersportbilar. Målet är att avverka 0-96 km/h på 1,2 sekunder och kvartsmilen på 6,6 sekunder. Sluthastigheten på kvartsmilen beräknas till minst 328 km/h.

Toppfarten sägs dock vara betydligt högre än så. Beräkningarna säger att Dagger GT bör nå 505 km/h vilket i så fall är nytt rekord för gatlegala supersportbilar och en siffra som lämnar världens just nu snabbaste bil – Bugatti Veyron Super Sport – långt bakom sig. Den toppar ju ”bara” 431 km/h. Men så har Bugattin endast futtiga 1 200 hästkrafter och 1 500 newtonmeter plockade ur sin W16-motor.

Det måste gå att få stopp på en bil av Dagger GT:s kaliber. Kolfiberkeramiska skivor på 15 tum sitter runt. Fram greppas de av ok med åtta kolvar och bak av sex. De stora bromsskivorna täcks av hjul som mäter 20 tum fram och 21 tum bak. Nämnvärt är fälgbredden bak – 15 tum!

På Bonneville Speedweek senare i år är det tänkt TransStar Racing ska visa upp Dagger GT för första gången då man även tänker sätta nytt rekord för den här typen av bilar (rekordförsöken genomförs med hardtop monterad). Experter ska redan ha uttalat sig och menar att det är fullt möjligt att nå dessa hissnande fartrekord i just den här bilen.

Vi säger i stället att vi bör ta det hela med en halv nypa salt. Det är mycket som måste klaffa för att en bil ska klara av prestandasiffror som ovan nämnda. Men klarar TransStar Racing av att nå farterna de drömmer om är vi helt säkra på att det finns en marknad för bilen. 36 bilar skulle sälja som smör går åt i solsken.

Fullständiga tekniska specifikationer för Dagger GT finns att läsa via den externa länken nedan.

Fler av världens snabbaste bilar

Extern länk

Dagger GT (teknisk spec i PDF-format)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!