060824_daihatsu

Daihatsu bygger Aygoutmanare!

Toyotas lågprismärke Daihatsu utmanar de minsta bilarna, bland annat Toyotas Aygo. Nya stadsbilen Trevis är billig, har svag och snål motor, men framförallt så ser den ut som en Mini.

Det finns ett klart retrotänkande i designen på nya Trevis. Retro i det här fallet innebär väldigt mycket brittiskt. Framifrån så går inte dragen från klassiska Mini Cooper att ta miste på, inte storleksmässigt heller. Det som skiljer den mest är väl att Daihatsu Trevis har fem dörrar, Mini har bara tre.

Interiört är det också samma drag, de har till och med den enorma hastighetsmätaren som Mini avslöjade för bara några dagar sedan. Den sitter dock inte i mittkonsolen utan framför föraren som sig bör på Trevis. Det som är mest uppseendeväckande är ändå den mycket kaxiga Momoratten som normalt används i bilar som Ferrari, Subaru Impreza och liknande.

Motormässigt ligger den inte särskilt nära den nuvarande Mini Coopern, Smart och Chevrolet Matiz ligger närmare.

En 1-liters trecylindrig bensinare med 58 hästkrafter, inte helt olik den man finner i Toyota Aygo. Topphastigheten har de inte ens angett men accelerationen är ändå godkänd för 58 hästkrafter – 0-100 km/h på 12,2 sekunder. Det är två sekunder snabbare än just Toyota Aygo. 

Bränsleförbrukningen är en av centralpunkterna i en sådan liten bil och den är klart godkänd. 0,48 l/mil vid blandad körning med den femväxlade manuella lådan och inte fullt lika godkända 0,59 l/mil med den 4-växlade automatiska lådan.

Priset börjar på drygt 93 000 kronor. det är billigare än koncernsyskonet Aygo, men varför vill Toyota utmana sig själva?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!