060123_smart Foto: Smart

Daimler-Chrysler vill sälja Smart till Piaggio

Daimler-Chrysler koncernen kan vara på väg att sälja Smart. Enligt italienska motorcykeltillverkaren Piaggio har de blivit erbjudna att köpa Smart för "en vettig summa".

Daimler-Chrysler koncernen vill göra sig av med sitt problemmärke Smart och har enligt uppgift tillfrågat italienska motorcykeltillverkaren Piaggio. Det skriver Automotive News.

IMMSI gruppen, storägare i Piaggio har bekräftat uppgifterna.

- Vi har blivit kontaktade av Goldman Sachs, en bank som anlitats av DC för att hitta seriösa bud på Smart, säger en talesman för IMMSI, och tillägger att de inte har några fler kommentarer i ämnet just nu.

Piaggio är inte de enda som är intresserade av Smart. Ryktet säger att även indiska Tata gruppen och japanska Suzuki ska vara intresserade av att köpa mikrobilsmärket. Suzuki har dock sagt att de inte har något intresse i Smart eftersom märket redan har problem i Tyskland.

Fler som dementerat samtliga planer på försäljning är DC och Smart själva.

- Varken vi eller DC har i dagsläget några planer på att sälja Smart, säger Bettina Singharter, talesman Smart.

Det skulle ändå inte förvåna någon om Smart såldes. Sedan starten 1998 har Smart varit  en förlustaffär värd 4 miljarder € för DC. Enligt en person nära Piaggio ska de för "en vettig summa" blivit erbjudna följande:

Smart märket, Smartfabriken i Frankrike, Smarts utvecklingscenter samt ett stort lån med låg ränta för att möjliggöra en omstart av Smart och täcka framtida förluster.

Hur det än går för Smart är det få som tror att det kommer att läggas ner. Det är billigare att driva Smart med förlust än att lägga ner det har flera experter enats om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!