100325-daimler-mutor Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Daimler får miljardböta i muthärva

Tyska person- och lastbilstillverkaren Daimler ska böta omkring 180 miljoner dollar i en uppgörelse med USA:s justitiedepartement och finansinspektion. Daimler anklagas för att under lång tid ha mutat statstjänstemän för att främja sina affärer.

Bilvärlden är fortfarande i gungning efter Toyotas problem men nu har ytterligare en härva uppdagats. Enligt det amerikanska justitiedepartementet har Daimler systematiskt mutat tjänstemän i 22 länder mellan åren 1998 och 2008. Justitiedepartementets dokument uppges visa ett företag som har mutat statliga beslutsfattare med allt från pengar och Mercedes-bilar till resor och jobb.

Enligt anklagelserna ska mutorna ha gett Daimler avtal som annars kunde ha gått till amerikanska företag. Mutorna, som sägs uppgå till tiotals miljoner dollar, ska ha utbetalats genom olika skalbolag. Ett av de större fallen handlar om fem miljoner dollar som har betalats till ryska statstjänstemän och statligt anknutna företag under fem år i början av 2000-talet.

Uppgörelsen som innebär att Daimler ska böta 180 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor, väntas godkännas den 1 april. Det blir med andra ord en dyr läxa för Daimler som uppskattas ha tjänat cirka 50 miljoner dollar genom att muta sig fram. Daimler har tidigare erkänt att ”olämpliga utbetalningar” har gjorts till ett antal länder. I årsredovisningen för 2009 sades att Daimler har vidtagit åtgärder för att liknande fel inte ska göras i framtiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!