071203-noble-smart-fortwo

Daimler stoppar Smart-kopia – igen

Daimler tänker inte acceptera att kinesiska Shuanghuan Automobile kopierar Smart Fortwo. Nu har Daimler fått ett domstolsbeslut som återigen stoppar bilen från att visas i Europa. Den europeiska leverantören anser att det inte finns några större likheter mellan bilarna.

Första gången Daimler satte stopp för den kinesiska bilen var inför Frankfurtmässan. Nu försöker den europeiska leverantören Martin Motors en gång till. Men Daimler tänker inte tillåta att Smart-kopian Noble kommer in på den europeiska marknaden. Med det senaste beslutet stoppas Noble från att visas på kommande Bologna Auto Show.

I Europa kommer bilen att döpas om till Bubble, eftersom det redan finns ett annat Noble här. Kanske borde man ha tänkt likadant gällande bilens design. Martin Motors hävdar dock att Bubble inte är en kopia av Fortwo och pekar på att Bubble har fyra stolar och motorn fram som några av de väsentligheter som skiljer. Martin Motors kräver att Daimler kan visa upp att de har ensamrätt på designen. Om Martin Motors får rätt kan Bubble börja säljas i Europa för ungefär 60 000 kronor.

Det är inte första gången Shuanghuan Automobile hamnar i blåsväder för sitt oblyga användande av kalkeringspapper. För inte länge sedan höjdes rösterna i Bayern när Shuanghuan visade sin nya mellanstora suv, som var i det närmaste en direkt kopia av BMW X5.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!