100317-daimler-renault

Daimler suktar efter Renaults småbilar

Nästa storaffär inom bilindustrin kan bli mellan Daimler och Renault. De två biltillverkarna uppges diskutera ett samarbete och köp av varandras aktier. Daimler är tydligen hetas på gröten och suktar efter Renaults småbilsteknik.

 Daimler och Renault diskuterar möjligheten att köpa aktier i varandra och inleda ett samarbete, rapporterar Financial Times och hänvisar till två insatta källor. Diskussionerna har förts sedan en längre tid tillbaka och om de båda biltillverkarna beslutar att genomföra affären kommer de att köpa en aktieandel på cirka tio procent i varandra. För Daimler skulle det innebära en genväg in i småbilsegmentet där man för tillfället är svag.

Analytiker som Financial Times har talat med säger att Daimler behöver Renault mer än vad Renault behöver Daimler. Renualts små plattformar, snåla dieslar och kunnande inom kostnadsbesparing uppges vara attraktivt för Daimler. Daimler-chefen Dieter Zetsche har tidigare sagt att hans företag skulle ha mycket att vinna på ett strategiskt samarbete med en annan tillverkare. Det är framförallt på småbilssidan Daimler-koncernen behöver bli starkare. Först på senare år har Smart-bilarna börjat gå med försiktig vinst, efter år av förluster. Renault kan förvisso ha visst intresse av Daimlers expertis i de större segmenten. Renaults försök med prestigebilarna Vel Satis och Avantime var ju som bekant mindre lyckade.

Enligt Financial Times har förhandlingarna kommit så långt att det diskuteras om en gemensamt utvecklad plattform baserad på Renault Twingo. Denna ska framförallt komma till användning för en ny fyrsitsig Smart.

Daimler har en dystert förflutet sett till samarbeten. I fjol misslyckades försöket att samarbeta med ärkekonkurrenten BMW efter att BMW:s aktieägare satt stopp och dessförinnan har kopplingar med Hyundai, Mitsubishi och inte minst Chrysler slutat tråkigt. Kanske kan ett äktenskap med franska Renault bli mer lyckat.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!