Foto: Unsplash

Dåligt användande av cykelhjälm

Den självständiga organisationen NTF som arbetar för en säker trafik har publicerat statistik över cykelhjälmsanvändningen i den svenska trafiken. Från den kan man konstatera att användningen av cykelhjälm i landet inte ökar.
Mattias Skantze

Undersökningen visar att ungefär tre av tio vuxna använder hjälm när de cyklar, men statistiken varierar kraftigt beroende på område. I Stockholm använder sju av tio vuxna cykelhjälm, medan endast två av tio vuxna använder hjälm i Örebro. 

Kravet på att barn under 15 ska ha cykelhjälm på sig infördes för tio år sedan, men ändå är det endast 58 procent av barnen som faktiskt har hjälm på sig när de cyklar. Även här skiljer sig statistiken åt mycket mellan olika områden.

Enligt NTF kommer vi inte att möta de trafiksäkerhetsmål som finns uppsatta för år 2020 på grund av den dåliga användingen av cykelhjälmar.

Hittills i år har sju cyklister avlidit och 175 har blivit allvarligt skadade i trafiken.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!