Foto: Mattias Rabe

Därför heter bilmärkena som de gör

Du har säkert hört att namnet Volvo kommer från latinska "jag rullar" och att Saab är en förkortning av Svenska Aeroplan AB. Men varför heter Audi Audi, Fiat Fiat och Jaguar Jaguar. Här är förklaringen till varför några av våra mest kända bilmärken, samt några mindre kända, heter som de gör.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Här följer 57 olika bilmärken, de flesta av dem fortfarande i allra högsta grad levande, några av dem avsomnade och nästan bortglömda, och förklaringar till respektive namn. Ibland är det en familj som har fått stå namn för märket, ibland en flod och ibland en rallytävling.

Acura
Hondas lyxbilsmärke Acura plockar sitt namn från språket latin, precis som Volvo. Men här handlar det inte om något så simpelt som att rulla utan från ordet "cura" som i betydelsen enligt engelskans "accuracy". Acura har ett A som logotyp där bokstaven är formad som en kompass vilket ska stå för precision.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!