– Analysen är naturligtvis deprimerande, men också hoppfull. Den visar att vi har lösningar på problemen. Med starkare politiska prioriteringar och ett bredare engagemang från alla delar av samhället kan vi göra betydande förbättringar på trafiksäkerhetsområdet, säger NTF:s nya vd Jan Sandberg i föreningens nättidning.
Enligt NTF:s (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) råder det stora systembrister i Sveriges vägnät. Mest olycksdrabbade är 90-vägarna. Där skulle mer förlåtande sidoområden och mittseparerade körfält kunna spara många liv. Andra stora systembrister ser NTF i korsningar. Många dödsfall har inträffat på grund av för hög hastighetsgräns eller fel utformning av korsningen.
Utifrån Nollvisionens principer ska misstag från en enskild trafikant som följer reglerna inte leda till svåra skador eller dödsfall.
– Ofta är naturligtvis den enskilde trafikanten skuld till att en olycka sker, men viktigare för oss i just de här studierna är frågan vem som bär skulden för olyckans konsekvenser. I den bedömningen måste hänsyn tas till en rad faktorer, som till exempel vägmiljö, fordon, regelsystem och övervakning, säger Jan Sandberg.
Efter att NTF kartlagt det ansvaret anser de att kunskaperna finns för att göra vägsystemet betydligt mer förlåtande. Relativt enkla åtgärder skulle kunna förhindra att liknande olyckor inträffar igen.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.