091110-vinterdäcksregler

De nya vinterdäckreglerna

I förra veckan beslutade Transportstyrelsen att införa ändringar i vinterdäckreglerna, ändringar som träder i kraft redan den 1 december i år. Bland annat beslutades om att dubbdäcksäsongen kortas med två veckor på våren.

Den 22 oktober i år beslutade regeringen om att ge kommunerna möjlighet att förbjuda dubbdäckanvändning på vissa sträckor samt att ta bort undantaget för utländska och svenska personbilar på resa till och från utlandet så att även dessa omfattas av de svenska reglerna om vinterdäck. Förändringarna träder i kraft den 15 november och som ett led av ändringarna i trafikförordningen har Transportstyrelsen nu beslutat följande som träder i kraft den 1 december 2009:

Utländska      och svenska personbilar på resa till och från utlandet ska omfattas av      gällande svenska regler om vinterdäck. Det innebär i praktiken att även      utländska personbilar och lätta lastbilar måste ha vinterdäck med minst 3      mm mönsterdjup under den tid då vinterdäckkravet råder, det vill säga vid      vinterväglag under perioden 1 december och 31 mars. För tunga fordon      gäller krav på minst 5 mm mönsterdjup. Detta krav gäller även utländska      tunga lastbilar och bussar under perioden 1 december och 31 mars om det      råder vinterväglag.

I      samråd med Finland och Norge genomförs också en begränsning av antalet      tillåtna dubbar i dubbdäck till 50 stycken per meter rullomkrets. Detta      krav gäller inte däck som är tillverkade före den 1 juli 2013.

Det      införs också en begränsning av tiden då dubbdäck är tillåtna med två veckor.      Dubbdäcksförbudet kommer då att gälla från den 16 april till och med den      30 september.

Notera att punkt nummer två inte träder i kraft förrän vintern 2013 då det först då är aktuellt med dubbdäck tillverkade efter den 1 juli samma år.

Angående punkt tre är dubbdäcksäsongen nu kortad med två veckor på våren och därmed är det tillåter att köra med dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april.

Läs mer

Läs mer

Test

Krönika

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!