De Lorean DMC-12

DeLorean från ”Tillbaka till Framtiden” till salu

Endast tre stycken av de DeLorean DMC-12 som användes till legendariska filmtrilogin ”Tillbaka till Framtiden” finns kvar i världen. Nu går en av dem under klubban på en bilauktion i Los Angeles.

Erkänn att du alltid har drömt om att använda din bil som tidsmaskin. I filmtrilogin ”Tillbaka till Framtiden” användes också en DeLorean DMC-12 till just det ändamålet. Även om många bilar användes under inspelningen av filmerna, så finns endast tre stycken kvar i livet i dag. En av dessa har funnits i en privat samling, och det är den som nu kan bli din.

Bilen, som användes i en drive-in-bio-scen i tredje filmen (Tillbaka till Framtiden del III, 1990) , ska enligt auktionsfirman Profiles in History vara specialanpassad för att offroadkörning. Exakt vad detta innebär finns dock inga uppgifter om. Slutpriset i suktionen beräknas bli mellan 400 000 och 600 000 amerikanska dollar, motsvarande ungefär 2,5 till 4 miljoner kronor.

DeLorean DMC-12 byggdes på Nordirland i ett delvis statligt finansierat projekt åren 1981-1982. Endast omkring 9 000 bilar hann dock byggas innan företaget gick i konkurs och grundaren John Z DeLorean dömdes för narkotikasmuggling (i ett försök att få in pengar till tillverkningen). Bilen hade, även i icke-film-version, både måsvingedörrar och en kaross delvis gjord i rostfritt stål. I dag ”nytillverkas” DeLorean-bilar av reservdelar på beställning av ett företag i Kalifornien, däribland den eldrivna DeLorean som du ser i bildgalleriet nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!