061005_gm_renault

Det blir ingen Renault/Nissan-allians med GM

General Motors kommer inte att inleda ett samarbete med Nissan/Renault. Det står klart efter att GM:s ledning enhälligt röstat emot förslaget och därmed avslutades samtalen i går.

GM:s storägare, miljardären Kirk Kerkorian var den som från början startade samtalen via sin representant Jerry York. Enligt källor från GM mer eller mindre tvingade Kerkorian fram samtalen. Men nu blir det alltså inget av det hela.

GM:s vd Rick Wagoner säger att parterna inte kunde komma överens om hur stor del de båda skulle ha i detta och bägge ansåg att den andra parten skulle betala den andra för att få vara med den.

– Den strukturen som alliansen var på väg emot var helt enkelt inte den bäst tänkbara för GM:s aktieägare, sa Wagoner på en presskonferens.

Däremot kan de tänka sig att ha framtida projekt ihop med Nissan/Renault, typ det som PSA Peugeot Citroën har tillsammans med Toyota i fallet Aygo/C1/107, i stället för en ren allians.

Det här beslutet innebär att Bill Ford antagligen kontaktat Renault/Nissans vd Carlos Ghosn för att diskutera samarbete med Ford i stället. 

Bill Ford sa för ett par veckor sedan att han var intresserad av ett samarbete med Ghosn och Nissan/Renault men Ghosn svarade den gången att han inte ville prata med Ford förrän samtalen med GM var över. Nu är dem det och det är alltså fritt fram för en Ford/Nissan/Renault allians. Skulle det ske så innebär det att Renault och Volvo som just skilt sig hamnar tillsammans igen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!