Det digitala körkortet är här

Finland blir först i världen med ett digitalt körkort på mobiltelefonen, även om det inte är giltigt.

Finland blir först ut med ett digitalt körkort – via en app på din mobiltelefon, enligt Finska Notisbyrån. Trafi, finska Transportstyrelsen, vill lansera appen i sommar fastän det digitala körkortet inte ersätter det fysiska – för det behövs nämligen en lagändring.

Trots det tror Trafi att många finländare kommer att ta del av tjänsten som även ger information om när körkortet ska förnyas, registerinformation och dylikt. Under testperioden av appen har man även kvitterat ut postförsändelser.

Det digitala körkortets framsida har samma nio uppgifter som det fysiska med tillägget ”giltigt” eller ”ogiltigt” samt tidpunkt då ändringar har gjorts. Baksidan av det fysiska körkoret, med körkortsklasser, finns även det i appen.

Körkortet har visuella förändringar som omöjliggör skärmdumpar. Appen behärskar såväl QR-koder som fingeravtrycksidentifiering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!