Foto: Glenn Lindberg

Det ska bli lättare att testa självkörande bilar i Sverige

Lagstiftningen har inte hängt med utvecklingen. Nu vill regeringen underlätta för testverksamhet av självkörande bilar på allmän väg i Sverige.

De självkörande, så kallat autonoma, bilarna kommer inom kort på bred front, vare sig man vill det eller inte. Testflottor av självkörande fordon rullar lite varstans världen över, så även i Sverige då Volvo har ett antal autonoma bilar ute i trafik i och runt Göteborg. Men för att få genomföra försök på svensk väg måste exempelvis en biltillverkare ansöka om särskild dispens hos Transportstyrelsen. Det tillvägagångssättet anser regeringen vara för krångligt och därför avser de att förändra lagstiftningen så att den inte sätter käppar i hjulen för utvecklingen.

Under torsdagen tänker regeringen fatta ett beslut om en ny förordning som väntas träda i kraftredan den 1 juli i år.

– Det är definitivt både förhoppningen och ambitionen. Med den här förändringen så skapar vi ett tydligt lagrum, där vi ger Transportstyrelsen ett uttalat mandat att bevilja tillstånd för att bedriva försöksverksamhet, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) till Sveriges Radio Ekot.

Den nya förordningen kommer att, precis som i dag, kräva att en mänsklig förare finns med i samband med att en självkörande testbil rullar.

– Ansvarsfrågan kommer att behöva bedömas precis som i dag, utifrån en händelse där man kan konstatera att det antingen är tekniken som fallerat eller att det är föraren som begått ett misstag, säger Anna Johansson till Ekot.

I höst väntas regeringen se över en lösning som ska tillåta självkörande fordon permanent på det svenska vägnätet.

– Där kommer vi också att behöva ta hänsyn till EU-regelverk och FN-konventioner på det här området. Och där är ansvarsfrågan självklart en viktig del, säger infrastrukturminister till Ekot.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!