Detta vill du inte vara med om i jultrafiken

Att möta en annan bil front mot front i hög hastighet vill man verkligen inte göra.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Vi är många som de närmaste dryga två veckorna som kommer att tillryggalägga många mil bakom ratten. Julen innebär ofta långa körningar till släktträffar, julbord, nyårsfirande och annat skoj – som man vill komma fram till helskinnad.

Det gäller inte bara att hålla koll på sig själv – att man är nykter, att bilen och däcken mår bra, att väglaget är körbart och så vidare. Det gäller verkligen att hålla koll på omnejden, det vill säga alla andra trafikanter som är ute samtidigt som en själv.

I filmen ovan ser vi en incident som inträffade i Polen för några dagar sedan. På en landsväg ser vi bilen med kameran hålla drygt 100 km/h och de mötande bilarna kör sannolikt någonstans i närheten av den hastigheten. Plötsligt kastar sig en av de mötande bilarna, en Volkswagen Passat Variant, ut för att köra om – mitt framför nosen på kamerabilen. Båda förarna bromsar hårt och föraren i kamerabilen är snabb nog att även styra undan, annars hade smällen – en stenhård sådan – varit ett faktum. Utan ABS-bromsar hade det förmodligen slutat mer tragiskt än vad det blev. Tur det!

I december förra året omkom 30 personer i den svenska trafiken, på tok för många! Det är sju fler än det månatliga genomsnittet 2014. En anledning till ökningen är så klart att många svenskar beger sig ut på vägarna runt jul. Så ska du ut och köra i jul – var ute i god tid, håll hastigheterna och anpassa dem efter väglaget, kör nykter och ge fan i mobiltelefonen när du sitter bakom ratten. Har du barn i bilen, låt någon annan vuxen som är med på resan underhålla dem. Minsta lilla sekund av oaktsamhet och det kan vara kört.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!