090703-panamera-gts

Diesel- och sportig GTS-version av Porsche Panamera

Porsche planerar att släppa nya Panamera med dieselmotor under huven. Men inte nog med det, de har även planer på att släppa en GTS-version som med över 500 hästkrafter slår Turbo-modellen på fingrarna.

Det är brittiska Autocar som har grävt lite i nya Porsche Panameras framtid. Enligt nya uppgifter, som de erhållit via höga källor inom Porsche, är en dieselversion på gång av Zuffenhausens nya fyrsitsiga sportvagn. Mest sannolikt är det att det handlar om samma dieselspis som i nyligen lanserade Cayenne Diesel, det vill säga en trelitersmaskin på 240 hästkrafter och 550 newtonmeter, även känd från Volkswagen Touareg V6 TDI och Audi Q7 3,0 TDI. När Autocar ställer frågan om en dieselmotor i Panamera till en av cheferna inom Porsche får de följande svar:

– Det finns V6- och V8-dieselmotorer inom Volkswagen-gruppen som kan användas som bas.

V8-maskinen som det syftas på är i så fall den på 4,2 liter som vi finner i Audi A8 eller i Q7. I förstnämnda ger den 326 hästkrafter och 650 newtonmeter medan den i sistnämnda levererar 340 hästkrafter och 760 newtonmeter.

Vad Porsche väljer att göra med dieselmotorn som de skickar ned under huven på Panamera vet vi inte, men det är inte helt omöjligt att de vässar till den en aning för att ge den nästan fem meter långa bilen rejält med kraft.

När Panamera nu lanseras världen över är Turbo-modellen med 500 hästkrafter och 700 newtonmeter det värsta man kan lägga pengarna på. Men enligt Autocar har Porsche tankar på att släppa en mer hårresande version i form av en GTS. Då lär det bli en hel del fler hästar under huven samtidigt som sportigheten ska betonas genom att skippa luftfjädring, som är standard på Turbo, till förmån för konventionella stålfjädrar. Alltså enligt samma koncept som Cayenne GTS bygger på. Bilen döps troligtvis till Panamera GTS, men Turbo S är inte heller otänkbart.

Med nya Panamera har Porsche introducerat en hel del nyheter som enligt uppgifter kommer att genomsyra allt fler Porsche-modeller i framtiden. Bland annat handlar det om den nya kraftiga och höga mittkonsolen som flankeras av en mängd knappar på båda sidor om växelväljaren.

Missa inte att läsa Hans Hedbergs provkörning av nya Porsche Panamera Turbo i Teknikens Värld nummer 16/2009 som finns att köpa från och med den 9 juli.

Läs mer

Provkörning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!