080328-diesel-ökar Foto: Stig-G Nilsson

Diesel vinner mark i Sverige

I Europa ligger Sverige i toppskiktet över de länder som använder biobränslen i störst omfattning. Men statistik från Energimyndigheten visar att dieselanvändningen vid transporter ökar i allt snabbare takt.

I Sverige har vi kommit förhållandevis långt i utvecklingen mot ökat användande av biobränslen. Vi ligger i topp i Europa och ses av många som ett föredöme för anpassningen till framförallt etanol. Den amerikanska delstaten Michigan har till exempel Sverige som förebild i sitt arbete med alternativa drivmedel. Ändå utgör biobränslen endast en liten del av den totala förbrukningen. Andelen biobränslen för transporter ökade förra året med endast 0,8 procent jämfört med 2006, och uppgick vid slutet av året till endast fyra procent. Trots den blygsamma ökningen blev förra årets siffra en rekordnotering för andelen biobränslen i Sverige. Enligt den nya statistiken från Energimyndigheten tar diesel dock en allt större del av marknaden.

Under 2007 ökade användningen av diesel med 8,2 procent. Jämför man det med siffrorna för år 2000 har diesel ökat med hela 38 procent. Orsaken är bland annat att personbilar och lätta lastbilar i allt högre utsträckning går på diesel.

– Det är naturligtvis positivt att andelen förnybara drivmedel ökar. I en europeisk jämförelse tillhör Sverige de länder som har högst biodrivmedelsanvändning. Samtidigt är den kraftiga ökningen av diesel bekymmersam, säger Anders Jönsson, statistikansvarig på Energimyndigheten.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!