Foto: Mattias Rabe

Dieselpriset nu över 17 kronor

För första gången någonsin har priset för diesel passerat 17-kronorsgränsen. Numera kostar en liter 17,01 kronor. Bensinpriset har inte haft samma utveckling.

Priserna för bensin och diesel nådde nya rekordnoteringar i början av september med 16,56 respektive 16,46 kronor per liter. Därefter gick priserna ned för att senare öka något. Men de senaste dagarna har dieselpriset skjutit i höjden, inte bensinpriset.

I början av oktober låg riktpriset för en liter diesel på bemannad drivmedelsstation på 16,36 kronor. Nu, nio dagar och fyra höjningar senare, har dieselpriset för första gången någonsin spräng 17-kronorsgränsen. Sedan höjningen tidigare i dag, den 10 oktober 2018, kostar dieseln 17,01 kronor. Därmed kostar det 1 020 kronor och 60 öre att fylla en dieselbils 60-literstank.

Högre världsmarknadspriser, mycket på grund av konflikten mellan USA och Iran, samt en svag svensk krona i jämförelse med den amerikanska dollarn anges vara orsaker till den aggressiva prisstegringen de senaste dagarna, men kanske framför allt det högre priset på rapsolja, som blandas in i dieselbränslet, påverkar. Rapsoljan är orsaken till att dieselpriset stuckit iväg medan bensinpriset inte gjort det i samma utsträckning.

Branschen utesluter inte att priset på drivmedel kan komma att stiga ännu mer.

LÄS OCKSÅ: Så mycket kostade bensinen 1950-2018 i dagens penningvärde

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!