081119-dodge-challenger-ev

Dodge Challenger och Dodge EV gör upp

Hur klarar sig en liten elbil mot en av bilvärldens största och mest legendariska motorer i ett dragrace? Svaret på den frågan fick vi när Dodge EV och Dodge Challenger ställdes mot varandra i Los Angeles, racet finns självklart på film.

Tidigare i höstas visade Chrysler tre nya elbilar. Alla bygger de på redan befintliga bilar, och alla är tänkta att försäkra Chryslers framtid. Om de nu hinner sättas i produktion innan Chrysler går i konkurs vill säga. Dessa tre bilar ska hur som helst visas upp på den stundande bilsalongen i Los Angeles. I samband med ett pressevent inför salongens öppnande passade Chrysler på att visa upp de nya elbilarnas förträfflighet, speciellt den lilla sportbilen Dodge EV.

På vad som ser ut att vara ett högst improviserat vis anordnade Chrysler ett litet dragrace mellan Dodge EV och det allra jänkigaste av jänkejärnen – Dodge Challenger SRT8. På förhand känns det som en lätt seger för den 6,1 liter stora Hemi-V8-motorn på 425 hästkrafter i Challenger mot 268-hästars elmotorn i EV. Men när man tittar lite närmare på siffrorna är det inte lika självklart. Hemi-åttan ger som mest 570 Nm och ger en 0-100 km/h-tid på strax under 5 sekunder. Elmotorn i Dodge EV går dock inte heller av för hackor. Med ett vridmoment på 650 Nm som levereras från stillastående avverkas 0-100 km/h även här på strax under 5 sekunder. Så hur gick det då i verkligheten? Sparka igång filmen nedan så får du veta.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!