110504-dodge-long-hauler Foto: FPI

Dodge Ram Long-Hauler Concept – 7,3 meter pickup

USA-pickupen är inte död, tvärtom. För att väcka lite extra uppmärksamhet kring Dodge-märket har Chrysler tagit fram Dodge Ram Long-Hauler Concept som har plats för en Saab 9-5 mellan hjulaxlarna.

 Chrysler konstaterar stolt ”They don’t get much bigger, have more range or pulling power than the Ram Long-Hauler Concept truck”. Den som trodde att den överdrivet stora och tunga USA-pickupen hade förpassats till historien trodde alltså fel. Det tycks fortfarande finnas efterfrågan på dessa bilar i USA.

Chrysler har som bekant gått lite knackigt den senaste tiden och den nya supertrucken ses av bedömare i USA som ett försök att återskapa lite av Dodge Ram-märkets prestige. Bilen är ett koncept som under de närmaste åtta månaderna kommer att köras runt till olika platser i USA i syfte att känna av folkets reaktioner. Om den uppskattas kommer Chrysler sannolikt inte att tveka på att sätta bilen i serieproduktion.

Bilderna är inte manipulerade på något sätt, Dodge Ram Long-Hauler är så lång som den ser ut. Basen är en ”vanlig” Class 5 Ram 5500 Chassis Cab som har förlängts något groteskt. Axelavståndet mäter hela 501,4 centimeter, tillräckligt för att en Saab 9-5 Sedan kan rymmas mellan axlarna. Nu kanske ni tror att Chrysler har optimerat innerutrymmena genom att placera hjulen i varje hörn, men så är det inte. Det finns överhäng och de är stora. Totallängden är 24 fot, cirka 730 centimeter. Övriga mått är inte heller så smickrande, Long-Hauler är 201 centimeter hög, 4 218 kilo tung och tanken rymmer 643 liter.

Chrysler framställer Lon-Hauler som den ultimata dragbilen om man måste dra riktigt tunga släp eller lasta riktigt tunga saker på flaket. Max tillåten totalvikt är 16 783 kilo. För att dra fram denna jättekoloss finns en 6,7-liters sexcylindrig turbodiesel med ett maximalt vridmoment på 1 084 newtonmeter.

Potentiell målgrupp för Dodge Ram Long-Hauler tros vara (behöver vi säga amerikanska) ranchägare, rodeotävlande, båtfolk, huvagnsfolk och raceteam.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!