100706-sista-dodge-viper

Dodge Viper har lämnat bandet för gott

Sista exemplaret av Dodge Viper har lämnat fabriksbandet i Detroit. Den sista Vipern gick till världens mesta Viper-samlare som ville ha sin bil helt guldmålat. Det är ännu osäkert om Viper-sagan får en uppföljning.

Det var en historisk dag när sista exemplaret av Dodge Viper rullade av bandet i Detroit i torsdags. Den sista Vipern var specialutrustad enligt köparen D’Ann Rauhs önskemål och hon ville ha den helt guldfärgad med stripes i en mörkare guldton. Ofta går det sista exemplaret i en produktionsserie till biltillverkarens eget museum men det här är det näst bästa alternativet. Tillsammans med sin man Wayne har D’Ann Rauh drygt 40 Viper-bilar vilket är världens största privata Viper-samling.

Produktionen av Dodge Viper började redan 1992 och modellen kom ursprungligen till på initiativ av dåvarande Chrysler-chefen Bob Lutz. Sedan dess har Viper lanserats i tre nya generationer och ständigt ansetts som den kanske främsta amerikanska muskelbilen. Viper såg ut att vara på väg i graven redan i fjol då Chrysler var på väg mot en snabb konkurs men in klev Fiat och höll Chrysler under armarna och Viper fick leva vidare. Även om det har spekulerats om en efterträdare sedan lång tid tillbaka har Chrysler ännu inte gett något klart besked.

Test och provkörningar

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!