071112-viper-srt10-acr

Dodge Viper SRT10 snabbare som ACR

Nya brutala Dodge Viper SRT10 presenterades för några veckor sedan. Nu presenterar Dodge en banversion av SRT10 för legalt gatbruk. ACR är tilläggsnamnet på bilen som är förbättrad på en rad punkter.

Motorn i Dodge Viper SRT10 ACR är densamma som i ”vanliga” SRT10. Det betyder V10 på 8,4 liter med 600 hästkrafter (94 fler än i förra generationens SRT10) och maximalt vridmoment på 760 newtonmeter.

Eftersom motorn har lämnats orörd har Dodge tagit till andra knep för att få ACR-versionen ännu busigare och snabbare, bland annat genom viktminskning. Den som väljer till ”hardcore-paketet” till sin SRT10 ACR får maximal viktminskning genom att bland annat ljudsystem (radio och högtalare), ljudisolering under huven, bagagerumsmatta och däcklagningssats på burk plockats bort. Det sparar drygt 18 kilo.

Bilens väghållning har också förbättrats med bland annat justerbara stötdämpare, bakvinge och frontsplitter. Allt som allt ger detta bilen 455 kilo i downforce vid 240 km/h.

Bromsarna är självklart uppgraderade. Nu sitter där skivor från StopTech och ok från Brembo. Tillsammans sparar detta 27 kilo samtidigt som bromsverkan imponerar – från 100 km/h till stillastående på 30 meter.

Dodge Viper SRT10 ACR har senaste generationens sexväxlad manuell lådan kallad Tremec T56, mest känd som TR6060. Kraften skickas via en hastighetsberoende ViskoLok-differential till bakhjulen.

Hur snabbt det går 0-100 km/h finns det inga siffror på, men bilen lär vara några tiondelar snabbare än SRT10 som gör sprinten på under fyra sekunder. Toppfarten anges till 306 km/h.

Det exakta priset för den amerikanska muskelbilen är ännu inte känt, men under 100 000 dollar uppger Dodge att bilen kommer att kosta. Det motsvarar alltså under 622 000 kronor enligt dagens dollarkurs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!