100831-donto-p1

Donto P1 vill utmana KTM X-Bow

Nog är väl utbudet av opraktiska, superlätta och supersnabba sportbilar alltför tunt? Snart kommer påfyllning från Argentina. Exotiska Donto P1 hoppas kunna utmana KTM X-Bow en effektiv motor och en extremt lätt konstruktion.

 Argentina-baserade Donto Motor Company har bestämt sig för att utmana KTM X-Box och Ariel Atom och titeln som världens roligaste banracingbil som även får köras på allmän väg. Dontos grundare Campanera Laureano har arbetat med den lilla sportbilen P1 i 18 månader och är nu fullt uppe i testandet av olika prototyper.

Den tvåsitsiga roadstern utvecklas med den europeiska marknaden i fokus men i sinom tid ska P1 även anpassas för andra marknader. Konstruktionen påminner till stor del om österrikiska KTM X-Bow, Donto sparar in på karosspanelerna för att hålla vikten nere men kommer, till skillnad från KTM, att erbjuda kunderna möjligheten att montera en hard-top över sittbrunnen för att hålla vätan ute. Det verkar ännu inte vara riktigt klart vilka material som ska användas för karossen men målet uppges vara att hålla tjänstevikten under 700 kilo. Inte heller drivkällan är spikad, de prototyper som testas i dagsläget använder Volkswagens 1,8-litersmotor med 180 hästkrafter. Argentinaren blir därmed betydligt motorsvagare än X-Bow som använder Audis 2,0 TFSI-motor med 240 hästar men VW-motorn bör ändå sätta bra sprätt på lilla Donto P1.

Om Donto P1 väcker helgracingföraren till liv i dig så vill det till att du är både snabb och förmögen. Produktionen kommer att vara begränsad till ett okänt antal bilar och prislappen lär hamna i trakterna kring 500 000-600 000 kronor.

Provkörning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!