110610-dragrace-i-tierp

Dragrace-fest på Tierp Arena i helgen

Nu är den igång på allvar, Tierp Arena. I helgen körs finalerna i den svenska EM-deltävlingen i dragracing och redan nu pågår kvalificeringarna för fullt. Den officiella invigningen sker på söndag och arrangörerna räknar med folkfest på anläggningen tolv mil norr om Stockholm om det vackra vädret håller i sig.

Tierp Arena rankas av många som en av de tio bästa dragracingbanorna i världen just nu och är den enda betongbanan i Europa.

 Vid SM-deltävlingarna i klassen ProMod för ungefär en månad sedan satte Jimmy Ålund som innehar Europarekordet i fart i klassen Pro Stockmed 333.12 km/h nytt personligt rekord med 334,37 km/h på en träningsrunda. Likaså slog Leif Andreasson tiden för gällande Europarekord med sin Funny Car. Då det inte var officiell tävling räknas det inte men tiderna säger en del om att gamla rekord kan ryka ihelgen.

 I Top Fuel-klassen där bilarna presterar över 8000 hästkrafter och når 100km/tim på långt under en sekund och föraren utsätts för krafter på fem-sex g tävlar bland annat Mikael Kågered som har fyra EM-guld i meritlistan.

 Mera motor på Tierp Arena blir det i augusti med Bug Run Classic för Folkaentusiaster och till hösten startar också ett motorsportgymnasium där. På längre sikt planeras också banor för rallycross och banracing.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!