Du är utmanad!

Luleå, Boden, Piteå, Skellefteå och Umeå! Det är några av de kommuner uppe i norr som ställer upp på Vägverkets utmaning under Europeiska Trafikantveckan, 17-23 september. Antar du utmaningen?

På en mängd platser runt om i Europa genomförs aktiviteter och kampanjer för att uppmärksamma det så kallade hållbara resandet. Syftet är bland annat att uppmuntra människor att välja klimatsmarta transportsätt och att minska koldioxidutsläppen.

 

I Luleå, Boden, Piteå, Skellefteå och Umeå tävlar man om vilken kommun som har störst andel hållbara resenärer. Segrande kommun kommer att vinna ett pris som de flesta kommunmedborgare kan ha nytta av: ett litet ”monument” i form av en fast monterad cykelpump som placeras på en central plats.

 

Lena Dahlgren, chef för Vägverket Region Norr  och personalen är också med i utmaningen. Hennes förhoppning är att Vägverkets anställda gör ett aktivt val.

– Jag hoppas att de som har möjlighet kommer att välja alternativ till bilen, exempelvis att gå, samåka, åka kollektivt eller cykla.

 

Kommunalråden är med

Kommunalrådet Karl Petersen i Luleå syns ofta promenerandes eller cyklandes på gator och torg.

– På fredag tar jag cykeln till jobbet. Jag lämnar ofta bilen hemma. Det tycker jag alla som kan ska göra den bilfria dagen, 21 september.

 

Bert Öhlund är kommunalråd i Skellefteå och han är också engagerad i frågan. 

– Att ställa bilen den 21 september är en symbolhandling, men en symbolhandling som kan inspirera och väcka eftertanke.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!