090108-dubbdäck-förbjud

Dubbdäckförbud kan införas redan i vinter

Förbud mot dubbdäck på gator med stora luftföroreningar. Det är regeringens förslag som kan börja gälla redan från och med nästa vinter. Dessutom granskas nu möjligheten till att införa miljözoner för bilar i städerna.

Nu har regeringen vänt sig till EU-kommissionen för att få godkänt för lokala dubbdäckförbud. Om förslaget godkänns av EU-kommissionen kan kommunerna själva, med start troligtvis redan i vinter, förbjuda dubbdäck på gator med stora luftföroreningar.

Hornsgatan i Stockholm har länge varit omdiskuterad som en av de mest förorenade gatorna i Sverige med höga partikelutsläpp. Åsa Torstensson, infrastrukturminister, tror att just Hornsgatan är en typisk gata som Stockholms kommun kommer att föreslå och besluta om att den ska vara dubbdäcksfri.

Dessutom har regeringen på förslag att korta dubbdäcksäsongen med 14 dagar på våren.

I dag finns det redan miljözoner i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Dessa gäller dock bara tunga fordon. Nu undersöks också möjligheterna att införa miljözoner för bilar i flera städer. Förslaget, som Transportstyrelsen ska titta på hur det ska kunna genomföras, skulle exempelvis kunna innebära förbud för bilar utan katalysator på vissa gator.

Krönika

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!