091127-dubbförbud-skylt

Dubbdäckförbud – nytt vägmärke med fel lydelse

Transportstyrelsen har nu på regeringens uppdrag tagit fram en ny förbudsskylt som är tänkt att användas på de gator där dubbdäckförbud snart träder i kraft. Skylten i sig är det inget fel på, men den eller de som formulerade dess lydelse måste ha haft totalt hjärnsläpp!

Vägmärke C44, det nya som har lämnats på förslag från Transportstyrelsen till regeringen angående dubbdäckförbud, har följande lydelse:

Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass II med dubbdäck.

Smaka på den lydelsen. För att få passera skylten ovan när du exempelvis ska in på Hornsgatan i Stockholm måste du alltså sitta i sadeln på en moped av klass II som är utrustad med dubbdäck. Har du inga dubbdäck på din moped klass II, eller kör en bil med dubbfria vinterdäck eller sommardäck, eller kanske är ambulansförare med dubbdäckförsedd bil, ja då får du inte passera skylten.

Det kommer med andra ord att vara totalförbud mot fordonstrafik på de gator som får dubbdäckförbud. Alternativet för den som vill ta sig fram är alltså att införskaffa något som inte finns, nämligen en moped klass II försedd med dubbdäck.

Kanske det vore bättre om någon på Transportstyrelsen tog sitt förnuft till fånga och började korrekturläsa vad de skriver?!

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!