Dubbelchans för Volvo att bli Årets bil i världen

Nu har nominerade bilarna till World Car of the Year 2019 annonserats. Bland 35 bilar hittar vi två från Volvo, nämligen nya S60/V60 samt XC40.

2018 kommer att gå till historieböckerna som det mest framgångsrika året hittills för Volvo, med nya försäljningsrekord i sikte och inte minst – och äntligen efter många försök – tunga utmärkelser för två nya modeller. XC40 vann som bekant Årets bil i Europa 2018 och XC60 vann Årets bil i världen 2018.

Kan Volvo under nästa år nå upp till, eller till och med trumfa, 2018 års framgångar? Chansen finns med tanke på att ännu fler modeller kommer att finnas i biltillverkarens utbud och att Volvo återigen är med i racet om World Car of the Year, det vill säga Årets bil i världen. Volvo är dessutom med i dubbel bemärkelse, de har nämligen två modeller med bland de nominerade bilarna.

Dels handlar det om redan prisbelönta XC40 och dels om helt nya S60 och nya V60, som räknas som en modell. Men att vinna tävlingen två år i rad är inte lätt, framför allt inte med så namnkunniga och i många fall intressanta konkurrenter. Audi e-tron, Jaguar I-Pace, Kia Niro EV är några som sticker ut lite extra, inte enbart för att de är elbilar utan för att de är elbilar med på papperet lång räckvidd. Audi e-tron uppger över 40 mils räckvidd, Jaguar I-Pace 47 mil och Kia Niro EV 48,5 mil. Audi e-tron och Kia Niro EV har ännu inte lanserats, men gör det under hösten.

2019 års upplaga av World Car of the Year drar igång under Parissalongen i oktober. I samband med bilsalongen i Las Vegas i november ska provkörningar av samtliga bilar påbörjas, därefter ska ett finalfält utses (tio stycken i huvudkategorin, fem i övriga kategorier) lagom till nästa års bilsalong i Genève i mars. I april 2019 utses vinnarna i samband med bilsalongen i New York.

Vilken av nedanstående bilar är din(a) favorit(er)?

World Car of the Year

Acura RDX

Audi e-tron

Audi A1

Audi A6

Audi Q3

BMW 3-serie

BMW i8 Roadster

BMW X2

Cadillac XT4

Citroën C5 Aircross

Dacia Duster

Ford Focus

Honda Clarity Plug-In Hybrid

Hyundai Santa Fe

Hyundai Nexo

Infiniti QX50

Jaguar E-Pace

Jaguar I-Pace

Jeep Cherokee

Jeep Wrangler

Kia Ceed/Forte

Kia Niro EV

Kia Soul

Lexus ES

Lexus UX

Nissan Altima

Nissan Kicks

Seat Arona

Subaru Forester

Suzuki Jimny

Toyota Avalon

Toyota Corolla

Toyota RAV4

Volvo S60/V60

Volvo XC40

World Luxury Car of the Year

Audi A7

Audi Q8

BMW 8-serie

Mercedes GLE

Volkswagen Touareg

World Performance Car of the Year

Aston Martin Vantage

BMW M2 Competition

Hyundai Veloster N

Kia Ceed GT

McLaren 720S

World Green Car of the Year

Audi e-tron

BMW i8 Roadster

Honda Clarity Plug-In Hybrid

Honda Insight

Hyundai Nexo

Jaguar I-Pace

Kia Niro EV

Lexus ES Hybrid

Lexus UX Hybrid

Toyota Avalon Hybrid

Toyota RAV4 Hybrid

World Urban Car of the Year

Audi A1

BMW X2

Kia Soul

Seat Arona

Suzuki Jimny

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!