090429-dubbdäck-minskar

Dubbfritt vinner mark

Allt fler bilägare väljer bort de dubbade vinterdäcken till förmån för dubbfria. En ny däckundersökning från Vägverket visar dock att det skiljer stort på olika håll i landet. I norra Sverige blev dubbdäcken fler den senaste vintern.

De dubbfria vinterdäcken vinner mark på bekostnad av de dubbade. Andelen dubbdäck fortsatte att minska den senaste vintern, visar den senaste däckundersökningen som utförts av Vägverket i samarbete med Däckbranschens Informationsråd. Den senaste undersökningen genomfördes på 3 600 bilar fördelade på 14 orter, från Luleå i norr till Malmö i söder.

Andelen dubbfria vinterdäck har ökat från 26,7 procent för fyra år sedan till 30,5 procent. Men samtidigt som dubbfria vinterdäck blir fler till antalet blir det allt tydligare att de inte uppskattas i hela landet. I Sveriges norra halva körde över 90 procent på dubbdäck i vintras. I Skåne var förhållandet nästan det omvända. Knappt 30 procent av Skåne-bilisterna körde på dubbdäck i vintras. Det är en klar minskning med föregående års mätningar då 44 procent av skåningarna körde dubbat. I södra halvan av Sverige (Skåne inte inräknat) varierade andelen dubbdäck mellan 64 och 73 procent.

Vid undersökningen kontrollerades också mönsterdjupet på däcken. Det visade sig då att två procent av bilägarna körde med mindre än tre millimeters mönsterdjup, vilket är ett lagbrott. Omräknat till hela den svenska bilparken innebär det att cirka 87 000 bilar kör med slitna däck. Den senaste vinterns siffror är trots allt en liten förbättring mot tidigare år. Högst andel slitna däck noterades 2007 då 3,3 procent av bilarna hade mindre än tre millimeter.

Glöm inte att i morgon, torsdag är sista dagen att byta för er som fortfarande rullar på dubbade vinterdäck.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!