Dyr bensin i sommar

Bensinpriset är något som berör väldigt många och nu är det dags för den mer eller mindre obligatoriska ”dyr bensin i sommar”-artikeln. För det är på gång, priser kring 14 kronor per liter får vi vänja oss vid.

Priset på bensin har legat på en hög nivå en längre period nu och värre lär det bli. Dagens pris på 13,47 kronor för en liten 95-oktanig känns långt ifrån det pris vi betalade för ett och ett halvt år sedan då 10,99 kronor noterades. Och snart kommer det att kännas ännu mer avlägset tack vare att vi nu närmar oss sommaren och semestertider. Anledningen till de mer eller mindre obligatoriska prishöjningarna vid den här tiden på året är först och främst att efterfrågan på bensin ökar. Ulf Svahn på Svenska Petroliuminstitutet tror att priset rör sig uppåt mot 14 kronor per liter fram till mitten av juni. Då räknar han med att priset på råolja, i dag cirka 80 dollar per fat, håller sig konstant. Han tror dock inte att vi ska räkna med ett pris över 14 kronor per liter under en längre ihållande period.

Hittills i år har råoljepriset ökat med sex procent varav hälften under de senaste tre dagarna. Anledningen är att dollarn har stärkts gentemot kronan, vilket är till följd av den ekonomiska oron i bland annat Grekland, men också på grund av att en konjunktursvändning kan skönjas i USA.

En titt på bensinpriser.nu ser att det verkar vara ett bensinpriskrig som pågår i Uddevalla. Där kostar en liten 95-oktanig 12,22 kronor på ett flertal mackar. Även skånska orterna Skurup och Höör har låga priser (jämfört med riktpriset) för tillfället. Av invånarna i de tre storstäderna – Malmö, Göteborg och Stockholm – är det malmöiterna som är vinnarna med priser under 13 kronor.

Missa inte att läsa de flitigt kommenterade artiklarna Dyrare bensin om rödgröna vinner valet och Svagt stöd för dyrare bensin från förra veckan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer