101122-dyrare körkort

Dyrare att ta körtkort efter nyår

Transportstyrelsen har på regeringens uppdrag tagit fram ett underlag för omkring 80 nya avgifter som belastar trafikskolorna. Om de nya avgifterna träder i kraft ökar kostnaden för att ta körkort med omkring 2 000 kronor. Samtidigt riskerar många trafikskolor att försvinna.

Siffran för prishöjningen som står i nedanstående stycke är felaktig. Läs den uppdaterade texten längre ned på denna sida.

Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppgift att se över avgifterna kring körkortssystemet och Transportstyrelsen i sin tur har kommit med ett förslag som visar upp 80-talet nya avgifter. Avgifter som skulle öka trafikskolornas kostnader och därmed i slutändan drabba alla som tänker ta körkort. Transportstyrelsens förslag kan komma att godkännas redan den 18 december och de nya avgifterna kan därför komma att träda i kraft redan efter nyår.

Att ta körkort kan alltså bli omkring 2 000 kronor dyrare. Och det kommer inte enbart att gälla B-körkort (bil) utan också körkort för motorcykel och EU-moped.

Dessutom är risken överhängande, om förslaget godkänns och träder i kraft, att många trafikskolor försvinner och då främst i glesbygden. Trafikskolorna i glesbebygda områden har det redan tufft och en tuffare ekonomisk situation skulle med all sannolikhet få många att duka under.

Via den externa länken nedan kan du se Transportstyrelsens förslag på ökade avgifter.

Uppdatering – prishöjningen mycket mildare

Transportstyrelsens presschef Anders Lundblad har hört av sig till teknikensvarld.se i dag för att klargöra att prishöjningen efter nyår inte är så hög som den siffra som nämndes i går (se ovanstående text). Ovanstående siffra kom från en trafikskola som TV4 Nyheterna varit i kontakt med men var också en felaktigt uträknad siffra. I själva verket handlar prishöjningen efter nyår om drygt 200 kronor. Med andra ord en prishöjning som är knappt kännbar i sammanhanget.

Extern länk

Se samtliga förslag på nya avgifter (pdf)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer